[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي درباره نشريه ثبت نام ارسال مقاله آخرين شماره تمام شماره‌ها تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات مجله::
آرشیو مجله و مقالات::
ثبت نام::
برای نویسندگان::
برای داوران::
تماس با ما::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 1، شماره 3 - ( زمستان 1401 ) ::
جلد 1 شماره 3 صفحات 168-158 برگشت به فهرست نسخه ها
نقش مدیریت هیجان در پیشگیری از آسیب های فردی-اجتماعی و مداخلات درمانی: ارائه مدل جدید در ارتقای سلامت معنوی
نصیرالدین جاویدی ، حسن ابوالقاسمی*
مرکز تحقیقات طب، قرآن و حدیث، دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج)، تهران، ایران ، h.abolghasemi.ha@gmail.com
چکیده:   (531 مشاهده)
زمینه و هدف: هدف پژوهش تبیین مدیریت هیجان به عنوان ابزاری قدرتمند در مباحث آموزش و مداخلات درمانی بود که این مدل با نگاهی به منابع اسلامی مطرح شده است. در این پژوهش، مفاهیم مرتبط با هیجان نظیر تعاریف هیجان، ابعاد هیجان، هوش هیجانی، تنظیم و مدیریت هیجان، ارتباط مدیرت هیجان با معنویت آورده شده است و به طور اختصاصی به موضوع مدیریت هیجان "خشم" از دیدگاه آیات قرآن کریم و روایات و راهکارهای مدیریت آن از دیدگاه اسلام مطرح شد. مدیریت و تنظیم هیجان جزء مهارت­‌هایی است که چنانچه محقق شود سبب کاهش آسیب، افزایش سلامت بویژه ارتقای سلامت معنوی در فرد می­‌شود.
روشها: روش تحقیق از نوع مروری است. جامعه مورد مطالعه نظریه‌­ها، دیدگاه­‌ها و پژوهش‌­های انجام شده در زمینه موضوع بود که با واژه‌­های کلیدی: هیجان، مدیریت، درمان، آموزش و مداخله مورد جستجو قرار گرفتند. منابع مورد استفاده، قرآن کریم، کتب در حوزه منابع اسلامی و مقالات علمی مربوط به این موضوع بود. در این پژوهش از پایگاه­‌هایSciencDirect ، Scopus، SID، Iranmedex، Magiran، Medline و Proquest استفاده شد.
یافته‌ها: راهکارهایی که در این مقاله از دیدگاه اسلامی مطرح شد، 6 عامل شامل والایش (Sublimation)، تغییر موقعیت به عنوان عامل مکان (Changing position)، ایفای نقش (Role playing)، صبر به عنوان عامل زمان (Patience)، تخلیه هیجانی در فضای امن (Catharsis) و تغییر فیزیولوژیک (Physiological change) بود. همچنین در این پژوهش، ضرورت تنظیم و مدیریت هیجانی در دو حیطه آموزش و درمان مطرح شد.
نتیجه‌گیری: در این پژوهش موضوع مدیریت هیجان از دیدگاه علمی و مطابق با دین مبین اسلام و آیات و روایات تحلیل شد که در نتیجه آن مدل 6 عاملی راهبردهای تنظیم و مدیریت هیجان بر طبق آیات و روایات ارائه شد. مدیریت و تنظیم هیجان به فرد کمک می­‌کند تا در مورد نحوه و زمان بروز هیجان در موقعیت­‌ها ارزیابی نماید و میزان برون‌­ریزی هیجانی متناسب با میزان محرک باشد. خیلی از اتفاقات ناگوار، جرائم، حوادث و آسیب­‌های جسمی و روانی نتیجه مشکل در مهارت مدیریت هیجان می­‌باشد و در واقع تسلط به ابزار مدیریت هیجان جنبه پیشگیری در برابر آسیب­‌ها در جامعه خواهد داشت. راهکارهای اسلام در عین سادگی بسیار علمی و کاربردی و قابل انجام در موقعیت­‌های زندگی می­‌باشد.
واژه‌های کلیدی: مدیریت، هیجان، تنظیم، آموزش، درمان، اسلام.
متن کامل [PDF 870 kb]   (315 دریافت)    
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: سلامت معنوی
دریافت: 1401/9/29 | پذیرش: 1401/12/10 | انتشار: 1401/12/15
ارسال پیام به نویسنده مسئول



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Javidi N, Abolghasemi H. The Role of Emotion Management in the Prevention of Individual-Social Harms and Therapeutic Interventions: New Model in Promoting Spiritual Health. J Spritual Health 2023; 1 (3) :158-168
URL: http://spiritual-health.ir/article-1-77-fa.html

جاویدی نصیرالدین، ابوالقاسمی حسن. نقش مدیریت هیجان در پیشگیری از آسیب های فردی-اجتماعی و مداخلات درمانی: ارائه مدل جدید در ارتقای سلامت معنوی. مجله سلامت معنوی. 1401; 1 (3) :158-168

URL: http://spiritual-health.ir/article-1-77-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 1، شماره 3 - ( زمستان 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله سلامت معنوی Journal of Spiritual Health
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4660