[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي درباره نشريه ثبت نام ارسال مقاله آخرين شماره تمام شماره‌ها تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات مجله::
آرشیو مجله و مقالات::
ثبت نام::
برای نویسندگان::
برای داوران::
تماس با ما::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 1، شماره 1 - ( تابستان 1401 ) ::
جلد 1 شماره 1 صفحات 28-21 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی تأثیر باور به فقر ذاتی انسان در افزایش عیارِ معنویت و نقش آن در ارتقای سلامت معنوی
مصطفی اربابی مجاز* ، سید محمد حسین موسوی ، هادی زینی ملک آباد ، محبعلی رهدار
گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی، دانشکده الهیات و معارف اسلامی، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران ، Dr.arbabimojaz@theo.usb.ac.ir
چکیده:   (913 مشاهده)

زمینه و هدف: سلامت معنوی یکی از ابعاد مهم سلامت است که در سال­‌های اخیر مورد توجه مجامع علمی جهانی قرار گرفته است و علاوه‌­بر ضرورت کشف مفهوم آن در آموزه‌­های وحیانی، مؤلفه­‌های اثرگذار بر آن نیز نیازمند واکاوی می‌­باشد. با عنایت به رابطه وثیق و اثرگذار معنویت و اعتقادات انسان بر سایر ابعاد سلامت (جسمی، روانی و اجتماعی)، کمیت و کیفیت باورهای انسان در رابطه او با خداوند متعال، بر ارتقای سلامت معنوی او مؤثر می‌­باشد. هدف این پژوهش بررسی باور به فقر ذاتی بر کیفیتِ معنویت و تبعات آن بر سلامت معنوی انسان است.
روشها: این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه‌­ای و علمی موجود و با رهیافت قرآنی و روایی، فرآیند تأثیر باور به فقر ذاتی در افزایش عیارِ معنویت و نقش آن در ارتقای سلامت معنوی را بررسی می‌­نماید.
یافته‌ها: یکی از آفات معنویت، آلوده شدن انسان به گناه و معصیت است. در تحلیل ریشه‌­ای ارتکابِ گناه، گناه رفتاری اختیاری قلمداد می­‌شود که انسان در اثر غفلت از هویت خویش در نسبت با خداوند بدان دست می‌­یازد. زیرا رفتار انسان تابعی از باورها، گرایش­‌ها و احساسات درونی او در نسبت با مخاطبِ رفتار است و نه صرفاً بینش و آگاهی او نسبت به مزایا و یا مضارّ آن عمل. از دیدگاه آموزه­‌های قرآنی و روایی هویت انسان بر مبنای فقر ذاتی و احتیاج مداوم او به خداوند قوام یافته است و در صورتی که انسان علم به این فقر ذاتی را به باور و احساس قلبی در خود تبدیل نماید، نتیجه آن ترک گناه در رفتار و به تبع ارتقا و بهبود معنویات و اعتقادات در اوست که خود نقش مستقیمی در ارتقای سلامت معنوی وی دارد.
نتیجه‌گیری: باور به فقر ذاتی پیامدهای مثبتی را در ارتقای سلامت معنوی (اعم از تأمین سلامت، دفع بیماری­‌ها، حفظ بقا و سلامت انسان) در پی خواهد داشت که پیامدهای مذکور در سه ساحت بینشی، گرایشی و کُنشی قابل دسته‌­بندی هستند. در بُعد بینشی باور به مالکیت مطلق خداوند و باور به امانت بودن داده‌­های الهی، در بُعد گرایشی ایجاد حس آرامش و ایجاد حس عزت و در بُعد کنشی و رفتاری دست­یابی به مقام ترک گناه و مقام شاکر بودن در هنگامه سختی و آسایش، سلامتی و بیماری به‌­عنوان پیامدهایی هستند که هر یک به نوبه خود اثر مستقیمی در ارتقای سلامت معنوی دارند.

واژه‌های کلیدی: سلامت معنوی، فقر ذاتی، گناه، معنویت.
متن کامل [PDF 637 kb]   (267 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: سلامت معنوی
دریافت: 1400/9/24 | پذیرش: 1400/12/11 | انتشار: 1401/4/10
ارسال پیام به نویسنده مسئول



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Arbabi Mojaz M, Moosavi S M H, Zeini Malek Abad H, Rahdar M A. Investigating The Effect of Belief in Human Inherent Poverty in Increasing the Degree of Spirituality and Its Role in Promoting Spiritual Health. J Spritual Health 2022; 1 (1) :21-28
URL: http://spiritual-health.ir/article-1-38-fa.html

اربابی مجاز مصطفی، موسوی سید محمد حسین، زینی ملک آباد هادی، رهدار محبعلی. بررسی تأثیر باور به فقر ذاتی انسان در افزایش عیارِ معنویت و نقش آن در ارتقای سلامت معنوی. مجله سلامت معنوی. 1401; 1 (1) :21-28

URL: http://spiritual-health.ir/article-1-38-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 1، شماره 1 - ( تابستان 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله سلامت معنوی Journal of Spiritual Health
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4660