:: دوره 2، شماره 4 - ( زمستان 1402 ) ::
جلد 2 شماره 4 صفحات 217-208 برگشت به فهرست نسخه ها
تأملی در روش‌شناسی مطالعات سلامت معنوی
مهدی عباس‌زاده‌ ، قاسم درزی*
پژوهشکده مطالعات ‌میان‌رشته‌ای قرآن کریم، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران ، gh_darzi@sbu.ac.ir
چکیده:   (337 مشاهده)
زمینه و هدف: «سلامت معنوی» برخلاف برخی از دیگر ابعاد سلامت، خود از سرشتی پیچیده و میان­‌رشته‌ای ترکیب یافته است. گذشته از مفهوم «سلامت»، مهمترین پیچیدگی در این ترکیب، مفهوم «معنویت» است که در پارادایم‌های دینی و سکولار، برداشت‌های مختلف و متعارضی از آن پدید آمده است. هدف پژوهش حاضر این است که با توجه به پیچیدگی و میان­‌رشته‌­ای بودن موضوع سلامت معنوی، روش‌شناسی مطلوب و آسیب‌های این حوزه مطالعاتی را تبیین کند.
روشها: پژوهش حاضر، با روش تحلیلی- فلسفی و با رویکرد فلسفه مضاف به علم، به موضوع روش‌شناسی مطالعات سلامت معنوی، چگونگی و آسیب‌شناسی آن پرداخته است.
یافته‌ها: پژوهش در زمینه سلامت معنوی به دو گونه می­تواند به پیش رود: 1. تلفیق روش­‌ها که در زمره «میان­‌رشته‌ای روشی» قرار می­‌گیرد و در آن با استفاده از طیفی از روش‌­ها، حل مسئله مورد نظرمان را انجام می‌دهیم، 2. تلفیق نظریه‌ها که در زمره «میان‌­رشته‌ای نظری» قرار می­‌گیرد و در آن به دنبال تلفیق دیدگاه­‌ها و نظریه‌ها (بینش‌ها) خواهیم بود. پژوهش‌های تک‌روشی و تک‌بینشی در موضوع سلامت معنوی، بمثابه دو آسیب جدی در این حوزه مطالعاتی مطرح‌اند.
نتیجه‌گیری: اگرچه در مطالعات سلامت معنوی، هم نیازمند میان­‌رشته‌ای روشی هستیم و هم نیازمند میان‌رشته‌ای نظری، اما میان­‌رشته‌ای نظری، سطحی بالاتر و عمیق‌تر از میان­‌رشته‌ای را نسبت به میان­‌رشته‌ای روشی، پیش ­روی پژوهشگر قرار می­‌دهد.
واژه‌های کلیدی: سلامت، سلامت معنوی، روش‌شناسی، میان رشته‌ای
متن کامل [PDF 829 kb]   (79 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: سلامت معنوی
دریافت: 1402/9/7 | پذیرش: 1402/11/20 | انتشار: 1402/11/25



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 2، شماره 4 - ( زمستان 1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها