:: دوره 2، شماره 1 - ( بهار 1402 ) ::
جلد 2 شماره 1 صفحات 16-4 برگشت به فهرست نسخه ها
عوامل مؤثر بر پیشگیری، مداخله و مدیریت بحران با تمرکز بر سلامت معنوی در ایران از دیدگاه صاحب نظران
ابوالقاسم عیسی مراد ، زهرا نفر* ، فاطمه فاطمی
گروه روان‌شناسی تربیتی، دانشگاه علامه طباطبایی (ره)، تهران، ایران ، znafar72@yahoo.com
چکیده:   (432 مشاهده)
زمینه و هدف: با توجه به بحران­ های زندگی بشر در دنیای امروز، لزوم توجه و شناسایی عوامل مؤثر بر پیشگیری، مداخله و حل بحران ضروری است. تحقیق حاضر با هدف بررسی عوامل مؤثر بر پیشگیری، مداخله و حل بحران با تمرکز بر سلامت معنوی در ایران از دیدگاه صاحب نظران انجام شده است.
روشها: پژوهش حاضر بر اساس هدف در حیطه تحقیقات، کاربردی و از نظر شیوه گردآوری و ماهیت پژوهش، آمیخته و از نوع اکتشافی متوالی بود که در دو بخش کیفی و کمی انجام شد. در بخش کیفی با تکیه بر تکنیک فراترکیب، ابعاد و عوامل مقدماتی استخراج شد. در ادامه با استفاده از روش دلفی، پرسشنامه باز و بسته که شامل تمامی شاخص‌های مستخرج از مطالعه متون بود به  15 نفر از خبرگان که تخصص علمی و تجربه عملی مشترکی داشتند ارائه شد. در بخش کمی با توجه به مطالعه و ارزیابی عوامل مختلف مدیریت بحران و سلامت معنوی-اسلامی، پرسشنامه 57 گویه‌ای طراحی شد و به منظور پاسخ به سؤالات تحقیق بین 50 نفر از متخصصان ارائه شد.
یافته‌ها: در سطح پیشگیرانه، راهکارهایی مانند باورهای دینی و عقلانی، پیوند معنوی با خدا، دانش‌ورزی و تخصص‌گرایی، کارکرد حکومتی، ارتباطات کارآمد اجتماعی و روان‌شناسی مثبت؛ در سطح مداخله و درمان، راهکارهایی چون تقویت باورها و ارزش‌های دینی، ارتباطات کارآمد اجتماعی، دانش‌محوری و اندیشه‌ورزی، کاربست مداخلات روان‌شناختی، کارکرد مثبت حکومت، توانمندی فردی و کاربرد فن‌آوری‌های دیجیتالی و در سطح حل‌مسئله، راهکارهایی مانند کاربرد دانش و تخصص علمی، عملکرد حکومتی و سازمانی، تعاملات مثبت اجتماعی و خانوادگی، توانمندسازی فردی، تقویت باورهای معنوی و دینی، کاربرد فناوری‌های دیجیتالی و روان‌شناسی مثبت از بیشترین اهمیت برخوردار بودند.
نتیجه‌گیری: نتایج این پژوهش گویای این است که سلامت معنوی و عوامل آن، راه‌حل اصلی در  پیشگیری، مداخله و حل بحران‌ها است و افزایش سلامت معنوی و خردورزی مردم و مسئولین می‌تواند باعث نهادینه شدن بیش از پیش فضائل اخلاقی در بین مردم و مسئولین در مقابله و حل‌مسئله با بحران شود.
واژه‌های کلیدی: مدیریت بحران، سلامت معنوی، راهبردهای پیشگیری، راهبردهای مداخله‌ای
متن کامل [PDF 914 kb]   (99 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: سلامت معنوی
دریافت: 1401/10/1 | پذیرش: 1402/1/8 | انتشار: 1402/3/15



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 2، شماره 1 - ( بهار 1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها