[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي درباره نشريه ثبت نام ارسال مقاله آخرين شماره تمام شماره‌ها تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات مجله::
آرشیو مجله و مقالات::
ثبت نام::
برای نویسندگان::
برای داوران::
تماس با ما::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
رتبه علمی - پژوهشی
..
:: دوره 3، شماره 4 - ( زمستان 1403 ) ::
جلد 3 شماره 4 صفحات 510-497 برگشت به فهرست نسخه ها
تدوین و ارزیابی محتوایی پروتکل درمانی اختلال سوگ طولانی‌مدت مبتنی بر درمان چندبعدی معنوی و متون اسلامی
زهرا آقامیرمحمدعلی ، مسعود جان‌بزرگی* ، حسن میرزاحسینی
گروه روان‌شناسی، پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، قم، ایران ، psychjan@gmail.com
چکیده:   (558 مشاهده)
زمینه و هدف: اختلال سوگ طولانی‌مدت، که در سال ۲۰۲۲ به‌عنوان یک اختلال روانی به DSM-5-TR افزوده شد و در دسته اختلالات مرتبط با تروما و استرس قرار دارد، نیازمند مداخلاتی است که با باورهای فرهنگی و معنوی هم‌خوانی داشته باشد. این پژوهش با هدف تدوین پروتکل درمانی برای این اختلال، مبتنی بر مؤلفه‌های معنوی استخراج‌شده از متون اسلامی و رویکرد درمان چندبعدی معنوی، انجام شد.
روشها: این مطالعه با رویکرد آمیخته اکتشافی (کمی-کیفی) در دو بخش انجام شد. در بخش اول، مفاهیم و سازوکارهای معنوی مؤثر بر مدیریت و درمان سوگ از آیات و روایات اسلامی استخراج گردید. پس از جستجوی واژگان کلیدی و «تحلیل مضمون»، مؤلفه‌ها در قالب مقوله‌ها و مضامین نهایی انتخاب شدند. در مرحله‌ کمی این بخش، روایی محتوای مؤلفه‌ها با استفاده از نظرات ۱۲ متخصص روان‌شناسی و علوم حوزوی و شاخص‌های CVR و CVI ارزیابی شد. در بخش دوم، در مرحله‌ کیفی، بر اساس مفاهیم تأیید‌شده و انطباق آن‌ها با درمان چندبُعدی معنوی، پروتکل درمانی تدوین شد و در مرحله‌ کمی این بخش، برای اعتبارسنجی پروتکل، از روش «دلفی کلاسیک» و نظرات ۱۱ متخصص آشنا با این رویکرد درمانی استفاده شد و شاخص‌های CVR و CVI برای ارزیابی نهایی پروتکل به‌کار گرفته شد.
یافته‌ها: در بخش اول پژوهش، ۷۲ مؤلفه‌ معنوی از متون اسلامی استخراج شد که پس از ارزیابی ۱۲ متخصص، ۶۹ مؤلفه با مقادیر CVR  بالاتر از 0/56 و CVI بالاتر از 0/79 در قالب ۱۶ مقوله و ۸ مضمون تأیید شدند و ۳ مؤلفه حذف گردیدند. در بخش دوم، پروتکل درمانی تدوین‌شده بر اساس این مؤلفه‌ها و منطبق بر درمان چندبُعدی معنوی، توسط ۱۱ متخصص ارزیابی شد. شاخص‌های CVR و CVI  برای محتوای جلسات درمانی نیز در همه موارد بالاتر از 0/59 و 0/79 بودند و پروتکل نهایی به تأیید متخصصان رسید.
نتیجه‌گیری: نتایج پژوهش نشان داد که پروتکل درمانی تدوین‌شده بر اساس مفاهیم اسلامی و رویکرد چندبُعدی معنوی، از نظر روایی و اعتبار محتوایی تأیید شده و می‌تواند به‌عنوان روشی مؤثر در درمان اختلال سوگ طولانی‌مدت به‌کار گرفته شود.
واژه‌های کلیدی: اختلال سوگ طولانی‌مدت، پروتکل درمانی، درمان معنوی، متون اسلامی، روایی محتوایی
متن کامل [PDF 964 kb]   (210 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: سلامت معنوی
دریافت: 1403/8/13 | پذیرش: 1403/12/10 | انتشار: 1403/12/30
ارسال پیام به نویسنده مسئول



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Aghamir Mohammad Ali Z, Janbozorgi M, Mirzahosseini H. Development and Content Evaluation of a Therapeutic Protocol for Prolonged Grief Disorder Based on Spiritually Multidimensional Psychotherapy and Islamic Texts. J Spritual Health 2025; 3 (4) :497-510
URL: http://spiritual-health.ir/article-1-228-fa.html

آقامیرمحمدعلی زهرا، جان‌بزرگی مسعود، میرزاحسینی حسن. تدوین و ارزیابی محتوایی پروتکل درمانی اختلال سوگ طولانی‌مدت مبتنی بر درمان چندبعدی معنوی و متون اسلامی. مجله سلامت معنوی. 1403; 3 (4) :497-510

URL: http://spiritual-health.ir/article-1-228-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 3، شماره 4 - ( زمستان 1403 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله سلامت معنوی Journal of Spiritual Health
Persian site map - English site map - Created in 0.08 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4714